Call: +359 876 415 004

Автоматизация

Статии >>

През последното десетилетие сме свидетели на бързото развитие на компютрите, хардуера, софтуера, роботиката.

С напредването на съвремените технологии и все по-бързо развиващите се компютърни системи, роботи, бесните темпове на хардуер и софтуер все повече компании се обръщат към специалисти с цел да автоматизират работия си процес.

Каква е ползата от автоматизацията?

Машината не закъснява за работа, не излиза обедна почивка, не ползва отпуск, няма нужда от социални, здравни, пенсионни осигуровки. Машината работи бързо, точно и рядко допуска грешки. Машината няма нужда от качества например като "да може да работи в колектив", "да работи под напрежение", "да изпълнява задачите в срок" и други подобни. Разбира се, не всяка дейност може (поне не на съвремения етап) да се замени с машина, а и не е необходимо. В днешния ден вече има компютри почти във всеки дом, компютъра вече не е лукс, а необходимост. Все повече неща може да направим на компютъра си в къщи, било през глобалната мрежа, било просто да си направим нещо с програма която ползваме. Естествено развитие е, това че, все повече се обръщаме към компютрите с цел да направим нещата по-бързо и по-качествено. Това води до навлизането на компютрите все повече и нашата работа. 

Нормално е собствениците на големи, а и по-малки фирми да се опитват да намалят разходите, да увеличат печалбите да подобрят качеството на продукцията си. Това най-често става, като се автоматизира работния процес там където може и има смисъл. Има случаи, когато работата на няколко човека може да се свърши от една машина. От много време част от процеса по производството на автомобили е заменено от роботи, а не от хора. Виждали сме заводи (особено в Япония), където огромни халета пълни с роботи произвеждат автомобили и има само няколко оператора за да ги наглеждат. Да това е бъдещето. Машините все повече, ще изместват хората от работния процес. И това ще се случва не само в автомобилостроенето. 

Кога има смисъл от автоматизация на работния процес?

Всеки управител или собственик на фирма може лесно да прецени дали има смисъл и кога от някаква автоматизация във фирмата която управлява. Всичко е въпрос на сметки за бъдещите приходи и разходи. На базата на техническите данни на съответното оборудване може да се направи проста калкулация за това колко ще струва оборудването, колко ще увеличи прихода от производството и колко ще струва като разход на фирмата, за да го закупи инсталира и подържа. От друга страна може да се направи сметка за намаляването на разходите от гледна точка на заплати и осигуровки на служители които това оборудване би заменило. Това разбира се, не е толкова просто ако не познавате съответното оборудване. Ако не можете да се справите, потърсете помощ от специалисти. Помислете добре преди да се хвърлите смело да заменяте хората с машини за естеството на работата. Не всяка работа на този етап може да бъде извършена от машина. Човекът си има своите достоинства в много отношения, особено там където има нужда от по-творческо мислене или взимане на нестандартно решение. 

Има смисъл да се автоматизират процеси при които има рутинна работа и не е необходимо да се взимат сложни решения. Машината ще се справи добре на база на алгоритъма който и е въведен с някаква задача, при която извършва едни и същи действия. Като специалисти в банковия сектор ние сме виждали много примери за това как машини могат да заменят изцяло хора в дадена дейност. Същото важи и за някои фирми. А дали има смисъл или не това е решение на хората които взимат решения по управлението на съответната фирма. 

Някои прости примери за автоматизация

В банковия сектор все повече се разчита на електронни разплащания, навлизат виртуалните офиси, където от вкъщи можете да боравите с вашите пари и да извършвате банкови разплащания, да използвате банкови продукти без да ходите до банката.

При подаването на годишните декларации за общ доход, вече просто влизате в интернет и го правите без да ходите до съответното поделение на данъчната служба. Почти всички комунални плащания (ток, вода, телефон, интернет, мобилен телефон и др.) могат да бъдат платени през интернет страници като www.epay.bg  или на първия срещнат банкомат с вашата дебитна карта,  да не говорим за удобството, че научавате веднага за вашите задължения и не чакате да дойде някаква бележка по пощата, не се разкарвате до разни каси за плащания в брой, не се редите на опашка. Това от гледна точка на обикновения човек.

При фирмите също може да се дадат много примери за това как да използваме машините в съвремения динамичен свят. Такива могат да бъдат следенето на бизнес процесите и текущите проекти в реално време, синхронизирането на работата на различните отдели в фирмата ви, преглед на паричните потоци и много други. 

Обратната страна на медала

Автоматизацията е нещо добро от гледна точка на големите корпорации. Водени от жажда за все по-големи печалби и желанието им да намалят до минимум разходите, те прибягват до всякакви методи. Един от тези методи е автоматизацията. От гледна точка на фирмата това е добро. Увеличава печалбата, намалява разхода, нещата стават бързо и качествено. Но дали е така от гледна точка на обикновения човек, който ще си загуби работата, защото ще бъде заменен от компютър? Не е разбира се. Има много примери за огромни корпорации които внедряват машини и съкращават много хора. Такъв пример е един от най-големите производители на електроника в Китай. Завода планира да въведе роботи които ще заменят голяма част от ръчния труд. От това се очаква прихода на компанията да се увеличи с 4 милиарда долара след роботизирането на компанията или да достигне до 64 милиарда годишно. В следствие на това обаче 500 хиляди работника ще загубят работата си. Статията в оригинал на английски можете да видите  тук, а  тук ще видите какво се очаква за бъдещето на автоматизацията и роботиката. Както се вижда от втората статия само за една година от 2009 до 2010 доставките на роботи са се увеличили с 45% за Европа, 87% за Америка и стряскащите 127% за Азия. Плановете са скоро роботи да заместят част от хората в най-различни области.

Независимо искаме или не, този свят е поел по пътя на автоматизацията и внедряването й във вашата компания ще ви направи по конкурентноспособни и разходно ефективни. Но хората заместени от машини са професионалисти, които трябва да бъдат използвани за разрастването на компанията ви, а не да бъдат изхвърляни на улицата след всичко инвестирано от вас в тях и направеното от тях за вас. Работете на местно ниво, но мислете глобално!

Последна промяна: Dec 17 2015 на 12:41 AM

Назад