Call: +359 876 415 004

Избора на правилен консултант - някои митове и грешки

Статии >>

Много компании правят фундаментални грешки при избора на консултант за техния бизнес. Ще разгледаме някои от тях с цел да помогнем при правилният избор на консултант. 

1. Тази фирма е много голяма и е в "Топ 10 в света/страната"

Обикновено компаниите се хвърлят да избират големи фирми, които са известни имена. В повечето случаи обаче, зад тази фирма стоят млади и неопитни служители (просто защото са по-евтини), които събират информация в служебни лаптопи. Те дори не знаят каква информация събират. В лаптопа има програма и те трябва да попълнят необходимите данни. След като съберат информацията от всички лаптопи, програмата на база на готов алгоритъм ще даде някакъв доклад. Този доклад няма да е направен индивидуално за вашата фирма, той е стандартен модел, който се използва за всички.

Грешката: Не винаги голямата фирма е най-правилният избор

Нашият съвет: преди да изберете консултант се поинтересувайте как изготвят крайния доклад, който всъщност ви трябва. Потърсете фирма където ще изготвят индивидуално доклад за вашият случай и ще разгледат нещата детайлно и внимателно.

2. Тези взимат много пари, значи са много търсени и много добри.

Цената на една консултантска фирма се определя на база на два показателя време и разход. Така се определя ценообразуването, което е обикновено в два варианта. Първият това е почасовото заплащане. Там трябва да има тарифа и метод за отчитане на времето, както и начин да се проследи необходимото време за приключването на работата. Вторият е да се сключи договор за свършването на определена работа и заплащането да се извърши при приключването на работата. Обикновено част от заплащането е авансово с цел консултантската фирма да покрие евентуални разходи свързани с работния процес. Понякога малки (ниско-тарифни) фирми могат да наемат допълнително външни специалисти с конкретна квалификация, вместо да ви вземат хонорар за общ експерт.

Грешката: Не се хвърляйте на най-скъпата фирма. Не винаги високата цена е предпоставка за качество. В много случаи големите фирми взимат скъпо просто защото имат големи разходи.

Нашият съвет: Проверете за начина на ценообразуването на консултантската фирма. Потърсете как се движат цените при конкурентите на тази фирма.

3. Чувал съм, че тези са много добри.

Избора на правилен консултант е свързан най-вече с проучването, което трябва да направите за фирмата. Много компании в това число и големи международни фирми с утвърдени имена на пазара са в състояние да изберат неправилният консултант. Примерите за това са много, но ще се спрем на един фрапиращ: голяма банка в България избра за консултант, който да оптимизира работния процес и персонала една от известните френски консултантски фирми с поделения в Бразилия, Франция разбира се, Гърция и България.  Защо да е грешка техния избор? Много просто, защото в екипа на компанията няма дори един човек, който да е банкер.  Това наистина е притеснително. Хора без опит в банковата система ще консултират банкери как да си вършат работата. Ето пример за типична грешка при избора на консултант. Тази фирма е може би много добра при работата с производствени компании, но са най-неподходящите за банка.

Грешката: Не избирайте консултант, който не е доказан специалист в областта, за която ви е необходим. Не поверявайте бъдещето на вашият бизнес в ръцете на неподходящи хора.

Нашият съвет: Когато правите избор за консултант проучете внимателно няколко фирми. Направете пълен анализ и едва тогава пристъпете към избор. Неправилният избор може да ви излезе твърде скъпо, не само като пари, а и като развитие на бъдещето на вашият бизнес и компания. Специалиста е експерт в една област. Специалист по всичко не е специалист.

4. Щом казват, че могат значи наистина могат.

Не разчитайте на обещания. Може да ви свалят звезди от фирмата консултант, за да ги наемете, но в крайна сметка вие трябва да направите правилният избор. Има определени неща, на които трябва да обърнете внимание като:

- Имат ли необходимият опит и знания

- Имат ли други проекти подобни на вашият приключени успешно осъществени и пуснати в действие

- Могат ли да отделят необходимите ресурси за да се занимаят с вас

- Доколко са заети с други проекти към момента

- Каква е цената и метода на плащане

- Какви разходи ще трябва да поемете вие (ако има такива), като наемане на помещение или някаква специфична техника

- Могат ли да дадат фиксиран краен срок за приключването на проекта, който възлагате

- Ще дадат ли някакъв срок след приключване на проекта за поддържащи консултации включени в основната цел

- Искайте да ви обяснят всичко подробно, така че да го разберете

- Искайте да ви дадат план за действие

- Ако сте доволни след приключването на проекта, попитайте дали биха направили абонамент за вас при плащане на някаква годишна такса да ви консултират непрекъснато в бъдеще.

Грешката: Не всяка фирма, която обещае да свърши дадена работа може да го направи, да не говорим, че трябва да е качествено и в срок.

Нашият съвет: Организирайте си среща. Отидете при консултантите и внимателно ги разпитайте по точките, които описахме по-горе. Всяка фирма ще гледа да поеме поръчката ви, защото това ще им донесе пари. Вашият бизнес има нужда от най-доброто, внимавайте при избора.

5. За тази фирма работят над 500 човека, трябва да са много добри

Не винаги фирмите с голям персонал са наистина по-добри от другите. Голяма част от наистина добрите консултантски фирми са с персонал от няколко човека. Просто те са експерти в дадена област. Това съвсем не означава, че те немогат да поемат някой голям проект. При необходимост такива фирми търсят да се кооперират с други техни колеги или наемат временно необходимия брой хора до приключването на проекта. Не е необходимо за една фирма да работят много хора на постоянен договор, за да се каже, че са добри. Големите фирми обслужват едновременно много клиенти или работят по много проекти. Това не означава, че са по-добри от другите. Проучете ключовите експерти при вашият евентуален бъдещ консултант, които ще работят по вашия конкретен проект.

Грешката: Голям персонал не означава непременно по-качествена или по-точна работа.

Нашият съвет: При избора на консултант не се хвърляйте на фирми с голям персонал, търсете тези които биха ви свършили работата от която имате необходимост. В нашата практика сме срещали хора, които са се занимавали с проекти за милиони и имаха еднолични фирми. При необходимост обаче те наемаха 30-40 дори и повече хора в зависимост от проекта.

6. Временни (interim) мениджъри - човек специалист.

За разлика от България, където за момента още не е развито като услуга, в развитите страни има много хора работещи временно по проекти като консултанти. Обикновено това са специалисти на свободна практика, но хора с доказан опит. Тези хора взимат доста скъпо, вярно е, но от тях се очаква да ви дадат съвет и да ви помогнат да въведете успешно и докрай това което сте започнали. Не подценявайте знанията и уменията на такива специалисти. Помнете какво казват англичаните "Твърде беден съм да си купувам евтини неща!"

Грешката: Една птичка пролет не прави. Този е сам с кое по-напред ще се занимава? Друго си е голямата фирма.

Нашият съвет: Не подценявайте възможностите на подобни специалисти или малките фирми, за които работят. Независимо, че взимат скъпо много често те ще ви свършат по-добра работа. Изисквайте, не просто да ви дадат съвет, а да приключат работата докрай пускайки в действие проекта, за който сте ги наели. 

7. Щом специалистите така казват, значи така трябва да се направи

Винаги когато ползвате услугите на консултант проверявайте с кого е свързана фирмата. Много често може да попаднете на фирми, които ще опитат да ви продадат продукт на свързана с тях фирма. Много кредитни консултанти ще ви посъветват да вземете кредит от конкретна банка и даже ще ви промотират определен продукт. Защо ли? Просто защото те ще спечелят нещо, ако ви продадат този продукт. Проверете дали преди това вашият консултант не е работил в тази банка. Дали няма връзка с определени структури за да им осигурява клиенти? Не е задължително да е във ваш ущърб продукта, който ще ви предложат. Все пак проверете.

Грешката: Консултанта каза така да направя.

Нашият съвет: Проверете, изследвайте, изчислете всичко преди да поемете риска от съвета, който сте получили. Много хора ще си свършат работата качествено и във ваш интерес. Може обаче да попаднете и на хора, чиято единствена цел е да си вземат хонорара, давайки ви съвет, който няма да ви помогне, но ще донесе облаги на тях.

8. На стената в офиса им имаше 15 дипломи и сертификати

Много често някои хора опитват да изпъкнат като слагат купища дипломи, сертификати и други документи в рамки по стените в офиса с цел да впечатлят посетителите (евентуалните бъдещи клиенти). Не се хващайте на тази въдица. Виждали сме как се взимат подобни документи. Проверете внимателно опита на хората, от които искате съвет. Понякога годините опит са много по-важни от 2 или 3 дипломи в рамка окачени на стената.

Грешката: Този човек много е учил и много знае, има толкова документи на стената в офиса.

Нашият съвет: Хубаво е, че вашият консултант е учил и знае много. По-добре ще е, ако неговите знания са съчетани с години опит и реална практика. Не винаги това, което хората са учили могат да приложат в практиката, нужен е опит. Ако вашият консултант има необходимата квалификация в съчетание с практически опит е най-добрата комбинация.

9. Обадих им се по телефона ще поемат случая

Една грешка, която може да допуснете е да се хвърлите на първата срещната фирма, която сте изровили в Гугъл. Естествено е да ви обяснят колко са велики и как те са хората, от които имате нужда. Никой няма да откаже да ви вземе парите. Написаното в интернет страницата не винаги ще отговаря на истината. Ако е така добре, а ако не е? Проучете внимателно хората, с които ще работите, и на които поверявате вашето бъдеще.

Грешката: Обадих им се, казаха, че ще свършат работа.

Нашият съвет: Искайте среща поне два пъти. Бъдете внимателни и разпитвайте за всичко, за което се сетите. Съберете максимално информация за вашият бъдещ консултант преди да кажете "Да". След първата среща направете проучване, на втората среща отидете максимално подготвени.

10. Не им казах всичко, ма то не им и трябва. Те са специалисти би следвало да се оправят и така.

Стара поговорка казва, че "На лекар и адвокат се казва всичко". Да добавим тук и вашият консултант. Ако не му дадете цялата информация, от която има нужда може да получите много грешен съвет. В този случай не можете да му се сърдите. Един професионалист, колкото и да е добър трябва да има целия пъзел, всички парчета за да може да ги сглоби и да види глобалната картина. Ако скриете част от информацията може да го объркате и да ви даде грешен съвет.

Грешката: Той е добър ще се оправи с това което знае.

Нашият съвет: Не крийте информация от вашият консултант. Ако не кажете на лекаря всичко, няма как да ви назначи правилното лечение. По същия начин и вашият консултант. Трябва да има цялата информация, за да ви помогне качествено.   

Последна промяна: Dec 17 2015 на 12:37 AM

Назад