Call: +359 876 415 004

По дрехите посрещат, по ума изпращат. Краят на дрес кода?

Статии >>
В големите корпорации, банки, учереждения и държавна администрация се държи много на облеклото. Докато работих в такава институция, където се държеше много на дрес кода, реално забелязах, че това всъщност тежи на служителите. Да, служителят изглежда много строго, сериозно и всява респект с костюма, вратовръзката, лъснатите като огледало обувки, скъпия часовник и т.н. Но, това май е на път да бъде разчупено. Напоследък, в някои от големите фирми на запад,  от Главния изпълнителен директор та до чистачите вече не обръщат внимание на облеклото, а на компетенциите на служителите. Те разбраха, че е по-важно какво хората могат, а не как се обличат. В някои компании са забелязали, че строгото облекло плаши клиентите. В други компании са забелязали, че не е задължително избръснатия и облечен с костюм и вратовръзка клиент да е потенциалният купувач, може да е този, който е облечен спортно и в повечето случаи се оказват прави. Да, това се превръща в тенденция.
 
От къде тръгна всичко? 
 
Обърнали ли сте внимание на факта, че напоследък много от богатите хора, тези, които управляват бизнес за милиарди, те които правят публични изказвания не са облечени официално? Нека погледнем няколко снимки. 
 
Стив Джобс. (Apple) 
 
Да виждате костюм и вратовръзка? Не! Човекът е облечен доста спортно. Това не го прави нито по-малко сериозен в работата си, нито по-малко богат. 
 
 
 
 
 
Бил Гейтс (Microsoft)
 
В миналото той не се разделяше от костюма и вратовръзката. Напоследък, при повечето си публични изяви той също е облечен спортно. 
 
 
 
Лари Пейдж (Google)
 
Главният изпълнителен директор на интернет гиганта Гугъл представя Goolge glass.
 
 
 
Лари Елисън (Oracle)
 
Собственикът на известната фирма не прави изключение от другите, когато прави публични презентации. В миналото също носеше винаги костюм и вратовръзка.
 
 
 
Гай Кавазаки (консултант на Motorola)
 
Работил е години за Стив Джобс, което явно е оказало влияние и на облеклото му. 
 
 
 
Уорън Бъфет (Wallmart)
 
Дори и консервативният Уорън Бъфет, който винаги е с костюм и вратовръзка, напоследък започна да разчупва леда и да се показва спортно облечен
 
 
Ако потърся ще намеря още много примери, но тези мисля, че  са достатъчни, за да онагледим, че дрес кода започва да се разчупва и да отстъпва място на по-спортното облекло. 
 
Изследванията показват, че всъщност хората облечени различно от другите показват индивидуалност. Те не се сливат с общото. Те изпъкват пред другите. Това е нещо, което се цени все повече от шефовете и собствениците на корпорации. Тези хора са именно двигателя на прогреса. Те са тези, които раждат нови и нестандартни идеи. Още преди време писах, че очаквам големи корпорации да фалират или да правят огромни съкращения. Тогава добри специалисти ще направят собствен бизнес и те няма да са по-лоши, отколкото са били работейки в голямата компания, дори напротив. Те ще са свободни да развият собствения си потенциал сега. И това се отнася и до дрес кода. Не очаквайте да ги видите в скъп и луксозен офис. Ще ги намерите в някой малък, уютен гараж. Не очаквайте да са с костюм и вратовръзка. Ще ги намерите спортно и удобно облечени. Но те пак са същите специалисти. Това, че не спазват дрес код не ги прави по-лоши.
 
Едно изследване в известен университет в чужбина показва интересни резултати. Един и същи професор излиза да води лекции. В единия случай той е гладко избръснат, облечен с костюм и вратовръзка, лъснати официални обувки. В другия случай той е спортно облечен, обут в черевени кецове, брада на няколко дни ала Стив Джобс. Оказва се, че студентите го приемат много по-добре, когато е спортно облечен. Оказва се, също така, че те възприемат материята много по-добре в този случай. Показали са много по-добри резултати. Запомнили са повече от предадения материал. Взимали са повече участие в дискусиите. Държали са се по-смело и свободно, когато е трбявало да се взима участие и да се отговаря на въпросите, зададени от професора. Доста показателен факт за това кое работи по-добре!
 
Ще дойде ли време да се разчупи общото и да се даде път на индивидуалното? Ще дойде ли време, когато специалистите ще бъдат оценявани не по това как са облечени, а по това колко знаят и могат. И не на последно място, дали шефовете са тези, които държат на дрес кода? Имах случай, когато на едно събиране трябваше да дойдат собствениците на компанията от чужбина, които са и управляващи. Фирмата е наистина голяма  (балансово число тогава 68 милиарда евро). Минаха от човешки ресурси и казаха на всеки, който щеше да присъства на събитието: Облекло: черен, тъмно син или тъмно сив костюм, бяла или синя риза, обувки: черни, вратовръзка в съответствие с костюма. Нещо в мен се надигна. Казах: "Тая няма да я бъде". Познавам шефовете, които щяха да идват. Хората са много свестни. И така, изтупах се на срещата със светло зелен костюм (резеда), риза светло (бледо) жълта и тъмно кафяви обувки. Резултатът: почти докарвам инфаркт на шефката. Всички са спазили изискванията. На цигара по време на кафе паузата един от шефовете от чужбина се приближи до мен и каза: "Ей хубаво ми е като те гледам. Всички са облечени като за погребение, отвратително, чувствам се подтиснато, кой им каза, че трябва да са така?" Само се усмихнах и замълчах.  
 

Понякога правим нещата по-сериозни, отколкото трябва да бъдат. Хората са го казали отдавна: По дрехите посрещат, по ума изпращат! 

Последна промяна: Dec 17 2015 на 12:40 AM

Назад