Call: +359 876 415 004

Проект - Банка на бъдещето

Проекти >>

Универсална Консултантска Компания ООД

 
Проект "Банка на бъдещето"
 
 
В съвременните условия, които се отразяват така негативно на банковия пазар, участниците на същия този пазар имат нужда от сериозни промени, ако искат да оцелеят и да просперират. Финансовата криза ни научи на много неща, в това число, че големите банки, които лежат на твърдението, че са твърде големи, за да бъдат съборени,"too big to fail", може да имат друг проблем. Може да се окаже, че са прекалено големи, за да бъдат спасени - "too big to rescue". Всичко това се случва в условията на стагнация, спад на оборотите, жестока конкуренция в борбата за оцеляване и не на последно място затъването на самите държави, които повличат банките със себе си благодарение на огромните портфейли от ценни книжа, които банките държат.
 
Няма да коментираме дебатите на някои водещи икономисти и лауреати на Нобелова награда, че големите банки трябва да бъдат оставени да фалират по естествен път, а не да ги превръщат в зомби банки финансирани от държавите на всяка цена само и само да не фалират. Най-фрапиращият пример е Дексия. Само Белгия изля над 40% от Брутния вътрешен продукт на страната, за да запази банката от фалит. 
 
Дали само финансовата криза и по-трудните условия пречат на банките да работят и ги изправят пред тежката участ да фалират или да бъдат спасени и съответно национализирани? Не! За съжаление, в този процес се наблюдава и алчността на банкерите - да изкарат по-големи печалби и по този начин да вземат по-големи премии. А заедно с това и големите портфейли ценни книжа, огромния ливъридж (в някои случаи х 40), сумите във финансови деривативи и липсата на регулации доведоха до съвременния хаос в банковата система. Според много икономисти беше недопустимо да се позволява балансовото число на банки да бъде по-голямо от това на собствените им държави. 
 
Няма да се спираме повече на историческите факти. Ние в Универсална Консултантска Компания, като екип с много опит и стаж в банковата система решихме да разработим проект за Банка на бъдещето. Нашият проект ще се съсредоточи изцяло върху изграждането на банка, която да работи без проблеми в условията на съвременната криза, конкуренцията и все по-належащото намаление на разходи.
 
Това, което ни направи най-силно впечатление е, че банките (особено в България) не си взеха никаква поука и не си научиха урока от кризата. Мастодонти с огромен персонал и бюрокрация, на която може да завиди средно голяма банка от държава в Европейския съюз си работят по същия начин, както и преди кризата. Може би ръководствата смятат, че съкращение на персонала (не и административния обаче) и хилаво намаление на разходите са достатъчни мерки.
 
Дойде време за иновации. Новата банка трябва да отговаря на минимални изисквания: малко персонал, да е технологично развита, без огромен брой офиси. Един от ключовите моменти е качеството на работната сила. В съвременния век на техниката и комуникациите за малка държава като България,  една банка може да работи с не повече от 80-120 човека персонал и да обслужва далеч повече клиенти, от която и да е от сегашните топ 10 в страната. Въпросът е това да са хора, които могат да мислят и да вземат решения. Защото днес това не се позволява - има огромен набор от вътрешни инструкции и правила, по които да се работи. И по-голямата част от служителите работят като роботи, на които не им се налага да разсъждават защо дадено нещо се прави по този, а не по друг начин. Да не говорим за фрапиращи случаи като този, при който служител намира грешка в работата на отдела, но му обясняват, че според вътрешните правила се прави така и точка. А и вместо да си гледа работата (пак според въпросните правила), се занимава със странични неща и си губи времето. Освен това, така показва, че ръководителят не е забелязал, т.е. не си познава работата и не упражнява достатъчен контрол. По-добре да си мълчи, иначе - уволнение.
Или пък създаването на т.нар. работни групи, които да работят по даден проект. Обикновено, в тези групи се включват хора от почти цялата структура. По този начин решенията се взимат бавно и тромаво (доказано многократно) и се получава колективна отговорност, което е равносилно на пълна безотговорност.
Именно поради подобни причини е наложителна промяна. Защото в Банката на бъдещето ще се чува мнението на Човека и Професионалиста.
 
Днес, на банковия пазар в България се предлагат едни и същи 15-тина продукта. И всеки гледа ("проучва") какво е направил другия, та да го направи и той. И да го кръсти по различен начин. Къде е новаторството? Може би в повишаването на таксите и комисионните, или въвеждането на всякакви нови такива, дори и с риск да бъдат абсурдни и смешни!? Вместо адекватно да се съкращават разходи, се преминава на вариант да се изцеди от където каквото може и така да се запази печалбата. Намаляването на кредитирането и увеличаване дела на лошите кредити, само долива допълнително масло в огъня. 

Ние не подкрепяме бруталното и безхаберно рязане на разходи! НЕ! Нашата цел е да се променят начина и скоростта на работа и взимането на правилните решения. Огромният брой персонал, офиси и клонове, водят  и до огромни разходи. Опитът и практиката показват, че не е необходимо една структура да е голяма, за да обслужва много клиенти. С необходимата автоматизация (компютри и софтуер), правилно подбрани хора и подходящи продукти, дори малка банка може да обслужва огромен брой клиенти  и да направи чудеса. И за в бъдеще, печеливши ще бъдат малките компании - бързи и мобилни, които могат да променят модела си на работа за един ден, а не да се правят проекти с години. Именно тези фирми ще оцелеят. За пример можем да посочим  банка в САЩ, която преди години била пред фалит. Решението: банката продава сградата, в която работи и наема много по-малка сграда, в която са преместени само хора работещи директно с клиенти. Всички останали получили достъп да работят от домовете си он-лайн. Така банката бързо се съвзела. Това е само един прост пример за бърза и адекватна реакция за намаление на разходите. Съвсем различен от построяването на нови сгради - големи, лъскави и скъпи, каквито е модерно да имат банките в страната ни днес. Не е ясно какво е това, демонстрация на богатство по време на криза или просто неадекватно решение? 
 
От всичко до тук можем да кажем, че Банката на бъдещето ще е:
 • на високо технологично ниво (по-бързо, по-качествено обслужване);
 • с висококачествен софтуер;
 • с клонова мрежа сведена до минимум (по-малко разходи);
 • малка от гледна точка на персонал (по-малко разходи);
 • с изключително квалифициран персонал в състояние да взима самостоятелни решения (конкурентноспособност);
 • с решения взимани бързо (конкурентноспособност, качество на работата и по-добра репутация).
Ползите тук са ясни: обособена по начин, който и позволява по-ниски разходи, банката ще може да си позволи в пъти по-ниски такси и комисионни. В съчетание с възможността за използване на голяма част от продуктите в извънработно време (автоматизация), това прави условията доста по конкурентноспособни от тези на другите банки. Съответно това привлича повече клиенти.

 

Колко ще струва изграждането на една такава банка? Всъщност в пъти по-малко от годишния разход на една средно голяма финансова институция в момента. Стига да се направи разумно.
 
Стъпките са прости:
 • поддържане на малък персонал - доказано малкия колектив се сработва по-лесно и може да работи за общото благо на компанията. Многото звена затрудняват процеса на работа, правят го бавен и тромав. Организацията се движи със скоростта на най-бавните в нея! Не го забравяйте;
 • възможност за взимане на решения - максимално ограничаване  на вътрешни процедури и правила, които ограничават хората да мислят и да взимат решения в ежедневната си работа, с цел да я вършат по-бързо и по-добре;
 • по-малко показност -  голямата лъскава сграда, която струва милиони не е добра идея, скъпите лимузини пред нея също. Повечето клиенти ще гледат, ще цъкат като швейцарски часовници и ще си мислят "Ето къде са ми парите" или "Ето защо ми вдигнаха лихвата по кредита", "Ахааа затова ми намалиха лихвата по депозита" или пък "Ето защо вдигнаха таксите". А и намаления персонал улеснява нещата в тази насока;
 • аутсорс на част от дейността е добра идея;
 • автоматизация на работния процес;
 • възможност за бързо и адекватно взимане на решения от страна на висшият управленски персонал, особено при решения, които променят бизнес модела и начина на работа на фирмата.
 
В заключение можем да ви запознаем с резултатите от направено проучвание:
Две идентични фирми с една и съща дейност работят в Канада и САЩ. Фирмата в Канада разчита изцяло на човешкия фактор и за нея работят 4200 служители. Фирмата в САЩ има подходящ софтуер и за нея рaботят 80 човека! 
Сега най-интересното: фирмата в САЩ обслужва повече клиенти от фирмата в Канада! 
А колко са разходите на едната фирма и колко на другата оставяме на вас да прецените.
 
 
Дали ще решите да промените бизнес модела си изцяло или частично е ваше решение. Ако все пак сте решили да го направите, обадете ни се, винаги ще намерим за какво да поговорим.
 
 

За повече информация се свържете с нас!

Последна промяна: Dec 17 2015 на 12:33 AM

Назад